MIKROBITESTY:
Význam
Mikrobitesty představují jednoduchou, levnou a praktickou mikrobiologickou metodu k určení základních skupin mikroorganismů při mikrobiologických kontrolách v potravinářském průmyslu.
Tato metoda umožňuje systematické sledování úrovně sanitace a dodržování technologických procesů.
Podstata metody
Mikrobitesty jsou proužky speciálního papíru napuštěné vhodnou živnou půdou, obvykle s přídavkem indikátoru a selektivních činidel a s určitou nasávací schopností. Proužky mikrobitestu jsou uloženy v polyetylenových sáčcích, které současně slouží jako kultivační prostředí. Po namočení se nechávají kultivovat v termostatu při optimálních teplotách podle druhů určovaných skupin mikroorganismů.
Výhody
- nižší náklady na rozbory
- možnost provádět velké množství rozborů najednou
- snazší a jednodušší oproti klasickým metodám
- kontrolu mohou provádět i nespecializovaní pracovníci
Druhy mikrobitestů - podle skupin určovaných mikroorganismů
- MIKROBITEST CA ke stanovení koliformních bakterií
- MIKROBITEST CA-4 ke stanovení koliformních bakterií v pitné vodě, příp. i jiných, nepatrně kontaminovaných tekutinách
- MIKROBITEST CH pro současné stanovení koliformních bakterií a E. coli
- MIKROBITEST K ke stanovení kvasinek
- MIKROBITEST P ke stanovení plísní
- MIKROBITEST P-5 ke stanovení kontaminace vzdušnými plísněmi
- MIKROBITEST PRPM ke stanovení všech redukujících mikrobů
Všechny tyto mikrobitesty jsou vyráběny v modifikacích:
- ke stanovení v běžných kapalinách(s označením 1),
- ke stanovení ve viskózních kapalinách (s označením 2),
- ke stanovení otiskovou metodou (s označením 3).
Testy s označením 1, 2 a 3 jsou baleny po 40 ks, testy s označením 4 a 5 po 2 ks v jednom expedičním balení.
Ceník mikrobitestů
název
|
popis
|
balení
|
MIKROBITEST CA‑1
|
kontrola přítomnosti koliformních bakterií (základní ukazatel mikrobiální kontaminace)
|
40 ks
|
MIKROBITEST CA-2
|
MIKROBITEST CA-3
|
MIKROBITEST CA‑4
|
kontrola přítomnosti koliformních bakterií ve vodě
|
2 ks
|
MIKROBITEST CH-1
|
současné stanovení koliformních bakterií a E. coli
|
40 ks
|
MIKROBITEST CH-2
|
MIKROBITEST CH-3
|
MIKROBITEST K-1
|
kontrola přítomnosti kvasinek
|
40 ks
|
MIKROBITEST K-2
|
MIKROBITEST K-3
|
MIKROBITEST P-1
|
kontrola přítomnosti plísní
|
40 ks
|
MIKROBITEST P-2
|
MIKROBITEST P-3
|
MIKROBITEST P-5
|
kontrola přítomnosti plísní ve vzduchu
|
2 ks
|
MIKROBITEST PRPM-1
|
stanovení přítomnosti všech redukujících mikroorganismů ("celkové počty")
|
40 ks
|
MIKROBITEST PRPM-2
|
MIKROBITEST PRPM-3
|
Přehledná tabulka pro práci s mikrobitesty
mikrobitest
|
použití
|
doba expozice
|
podmínky inkubace
|
popis kolonií
|
CA
|
stanovení koliformních bakterií
|
cca 5 s
|
37 °C
12-16 h
|
ostře ohraničené červené tečky
|
CA-4
|
stanovení koliformních bakterií ve vodě
|
dokud unikají bublinky
(> 1 min)
|
CH
|
současné stanovení koliformních bakterí a E. coli
|
do úplného smočení
(cca 30 s)
|
35-37 °C
16-24 h
|
růžové až červené kolonie (koliformní bakterie)
modré až fialové kolonie (E. coli)
|
K
|
stanovení kvasinek
|
1 min
|
30 °C
3, max. 4 dny
|
kolonie kontrastují ze zelenkavým podkladem
|
P
|
stanovení plísní
|
cca 5 s
|
25 °C
5 dní
|
papírky dobře kontrastují s koloniemi plísní, které rostou v přírodních barvách
|
P-5
|
stanovení vzdušných plísní
|
15 min
|
PRPM
|
stanovení všech redukujících mikrobů
|
1 min
|
30, příp. 37 °C 16-24 h
|
ostře ohraničené červené tečky
|
Mikrobitesty skladujte v temnu a suchu.
|